måndag 16 februari 2009

Klo klippning

Att klippa hundens klor är en övnings sak både för dig och för hunden.
Hunden behöver vänja sig vid att få sina klor klippta redan som valp, det är bättre att klippa ofta och lite, än sällan och mycket. Skulle du glömma att klippa klorna så kan då bli krokiga. Hunden får då svårt att gå och i värsta fall växer det in i tassen/benet och börjar skava. Detta är vanligare bland katter men även bland hundar, speciellt eftersom det är lätt att glömma bort att klippa sporrarna. Det kan vara svårt att klippa om det har växt päls runt klon som du kan de här på bilden, det löser du lätt genom att klippa bort pälsen med en liten sax.

Sporre
Sporre är en klo som sitter över alla andra klorna, den sitter alltså inte i tassen utan i benet. Därför är det lätt att glömma bort sporrarna, och eftersom de inte slits så kan de blir långa fort. Vanligast är att sporrarna endast finns på frambenen, men det finns en del hundar som även har på bakbenen. Vissa uppfödare klipper även av sporrarna vid 2-4 dagars ålder.

Hur ofta ska klorna klippas?
Ca en gång i veckan brukar vara lagom.

Efteråt
Efter att du har klippt klart så är det viktigt att du berömmer hunden, T.ex ge en godis bit efteråt. Då förknippar hunden klippningen med något bra efteråt.

Vinklar vid klippning
En bra regel är att alltid följa klons egen vinkel när du klipper klon, du ska alltså inte vinkla klo tången mer eller mindre än vad klons vinkel är. Vinklar du fel kan klon börja växa fel.
Vinkla alltid klo tången så att "tänderna" klipper uppifrån & nerifrån
Du ska alltså inte klippa från sida till sida, då kan klon spricka.

Akta pulpan
I varje klo finns en pulpa, den syns på vissa klor som är ljusa, men mörkare klor kan man inte se pulpan i. Klipper man i pulpan gör det ont och börjar blöda, så är du osäker så klipp endast längst ut på klon tills att du är mer van. Även sporrarna har en pulpa.

Har du klippt i pulpan
Om du har råkat klippt i pulpan så hetsa inte upp dig, märker hunden att du är orolig och blir chockad så kommer hunden själv att få detta till en katastrofhändelse, och kan bli klo-rädd i framtiden. Ta det i stället lugnt, att klippa i pulpan händer alla ibland och det ser oftast värre ut än vad det är. Hunden kan skrika till lite men trösta då hunden inte hunden, det förvärrar allt. Om det blöder så lägg på ett papper och håll ett tag så kan det sluta blöda. För det mesta slutar det att blöda efter någon minut av sig själv, men annars finns det hjälpmedel du kan använda dig av.

Att få stopp på blodet
Potatismjöl brukar stoppa blödandet fort
Majsmjöl går också bra
Nässpray kan också fungera, det drar ihop blodkärlen.
Aska från öppen spis/panna kan också fungera
IS kan du även hålla emot, om du inte har något annat.
Raknings stift Det finns stift som är till för rakning, det fungerar även att stoppa blodet, liknande finns på djuraffären men då kostar det mera.


Det är bra om hunden kan ligga still en liten stund efter att du har duttat på det du nu har valt att ha på den skadade klon, se till att vara med så inte hunden inte slickar i sig det bara. Har du haft problem att få stopp på blodet så kan du skydda pulpan lite ett 1-2 dagar så att det inte går upp varje gång du rastar hunden.
Skulle det inte sluta blöda så behöver du bränna pulpan hos veterinären.

Jobbig & ovan hund
Har du en jobbig hund som inte gillar att bli klippt så behöver hunden helt enkelt mer träning. Därför är det viktigt att träna klo klippning så ofta som möjligt och så tidigt som möjligt redan som valp. Du kan försöka få kloklippningen till något roligt, T.ex Klia magen, klipp kliamagen klipp, då blev det helt plötsligt något skoj och inte läskigt. Eller så kan du satsa på en lugn och mysig stund. Vissa hundar måste du lägga på rygg för att lyckas klippa, andra är helt omöjliga att ha på rygg men håller sig lugna när dom får ligga ner vanligt. Vissa rycker i tassen och är obekväma, då kan du testa att stå över hunden samtidigt som hunden själv står, lyfta på en tass och klippa över ifrån. Vilket läge du än väljer så var alltid lugnt och bestämd, stressa inte och se bara till att vara envis så inte hunden lär sig att han kan bli av med dig genom att vara jobbig. Du kan även börja klippa när han sover, då är han oftast trött och orkar inte vara lika jobbig. Glöm inte en godis biten efteråt som belöning.